Cynk jest niezbędnym do życia pierwiastkiem mineralnym z grupy mikroelementów. Jak się szacuje, od obecności cynku uzależniona jest aktywność ponad 300 enzymów. Również w swojej wolnej postaci, jako jon, cynk pełni funkcję przekaźnika komórkowego oraz elementu układu odpornościowego i bariery antyoksydacyjnej organizmu. Dlatego też pierwiastek ten [...]
[...] składzie naturalnego błonnika pochodzącego z cykorii, produkt ten wpływa pozytywnie na regulację pracy jelit, jest prebiotykiem, zwiększa uczucie sytości i może wpłynąć na obniżenie poziomu glukozy we krwi. Ostatnim elementem, za który wielu z nas pokocha ALLNUTRITION NUTLOVE SALTY NUTS są wyjątkowe przyprawy, nadające orzechom niepowtarzalnego [...]
Spośród suplementów diety jedną z grup produktów cieszących się dużą popularnością niezależnie od pory roku jest grupa spalaczy tłuszczu. Mogą one stanowić użyteczne wspomaganie procesu utraty masy tkanki tłuszczowej, gdyż zawierają kompleks substancji o wielokierunkowym działaniu w organizmie. Spalacz bez kofeiny i pobudzenia? Niektóre z tych [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
[...] (TOHP). Celem TOHP I była ocena wpływu kilku niefarmakologicznych interwencji (utrata masy ciała, redukcja podaży sodu, radzenie sobie ze stresem i suplementy diety) na obniżenie ciśnienia tętniczego. Badani składali się z dorosłych ze stanem przednadciśnieniowym (rozkurczowe ciśnienie tętnicze w przedziale 80–89 mm Hg). W grupie, w której [...]
Cukrzyca jest plagą XXI wieku i nic nie wskazuje, by sytuacja miała się poprawić, bo większość ludzi nie dba o zdrowie, nie trenuje i nie odżywia się właściwie. Te osoby sięgają po szkodliwe dla glikemii produkty, które w konsekwencji powodują nadmierną eksploatację trzustki (np. słodzone napoje, ciastka i wyroby cukiernicze). Według różnych [...]
[...] zwiększa mRNA receptora insuliny (InsR) i wrażliwość na insulinę. W badaniach Dong HU. i wsp. wykazano, iż u ludzi podawanie 1-1,5 g berberyny dziennie miało silny wpływ na obniżenie HbA1c (glikozylowanej hemoglobiny). Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana (glikozylowana) hemoglobina jest użytecznym testem [...]
Utrzymujący się podwyższony poziom glukozy we krwi, wynikający najczęściej z przekarmienia organizmu, jest sytuacją zagrażającą zdrowiu, a w skrajnych przypadkach nawet życiu. Na zakończenie Przedstawione w tym artykule suplementy, stanowią jedynie wybrany wycinek substancji, które mogą pomóc obniżyć poziom glukozy we krwi, przyczyniając się tym [...]
[...] w pasie, stężenie cholesterolu. Wpływ na oporność insulinową był pomijalny, nieco większy na stężenie glukozy na czczo. Dieta i trening spinningowy miały wyraźny wpływ na: obniżenie ciśnienia tętniczego (skurczowy spadek o 11,8%, rozkurczowe o 7,4%) obwód w pasie (spadek o 7%) profil lipidowy (całkowite stężenie cholesterolu spadło o 13,7%, [...]
[...] w większości dotyczą zwierząt, niemniej są bardzo obiecujące. W badaniach Dong HU. i wsp. wykazano, iż u ludzi podawanie 1-1,5 g berberyny dziennie miało silny wpływ na obniżenie HbA1c (glikozylowanej hemoglobiny). Krwinki czerwone mają okres życia szacowany na 120 dni, dlatego glikowana (glikozylowana) hemoglobina jest użytecznym testem [...]
Witaminy stanowią grupę niezbędnych dla życia i zdrowia związków chemicznych. Łącznie poznano ich 13, z czego 4 należą do witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, a pozostałe do rozpuszczalnych w wodzie. Ich zrównoważoną podaż zapewnia urozmaicona dieta, a braki spowodowane niską dostępnością wybranych produktów spożywczych, zaburzeniami w obrębie [...]
Przeczuwając nowy, nadciągający trend, gdzieś około roku 2011(!), zacząłem przedstawiać polskiemu czytelnikowi potencjalne zalety nowego, jak na tamte czasy, sposobu odżywiania, który można wrzucić do ogromnego worka obecnie zwanego przerywanym postem. Inne korzyści Do ewentualnych plusów należy jeszcze zaliczyć możliwe działanie: zmniejszające [...]
[...] że szereg badań dostarcza dowodów na to, że tauryna wykazuje skuteczność działania w przypadku stłuszczeniowych chorób wątroby. Korzystne efekty obejmują tutaj głównie obniżenie poziomu tłuszczu wątrobowego, zwiększenie aktywności wątrobowych mechanizmów antyoksydacyjnych, regulację szlaków sygnałowych związanych z ograniczeniem stanu [...]
Ludzie narzekają, że publikowane np. w Internecie informacje są sprzeczne. Tymczasem w większości podstawowych kwestii od dziesiątek lat mamy konsensus. Kłócić można się o drobne detale, które nie mają większego wpływu na całokształt działań związanych z redukcją czy budowaniem masy mięśniowej. Widzę tu inny problem, nagle wszyscy zaczęli być [...]
[...] dezinformacji. Nie jest sztuką znaleźć „coś”, ale umieć zweryfikować podawane treści, czego z moich obserwacji nie potrafi zrobić większość internautów. Tylko drastyczne obniżenie podaży kalorii działa Tak, działa… na pozbywanie się mięśni, nie tylko tłuszczu. W praktyce lepiej jest powoli regulować zmiany w diecie, wtedy stracisz mniej [...]
To, co potocznie nazywamy betainą, jest właściwie określeniem całej kategorii cząsteczek. To, co omawiamy w tym artykule nazywa się trimetyloglicyną (TMG) i jest cząsteczką zbudowaną z najprostszego aminokwasu glicyny, do którego dołączone są trzy grupy metylowe. Właściwego stężenia kwasu solnego w żołądku Betainę w suplementach diety najczęściej [...]
[...] 60 i 120 minutach. Zawiera ekstrakt z aronii i aloesu: TURBOROSE ENERGY DRINK Wyniki Podawanie wszystkich dawek ekstraktu liści drzewa agarowego na bazie etanolu wpłynęło na obniżenie stężenia cukru we krwi. Optymalna była dawka 2,5% EEDG (250 mg na kg masy ciała) - przyczyniła się do największego spadku stężenia cukru we krwi, mniej skuteczne [...]
Dla bezpiecznej redukcji ważne jest osiągnięcie nie tyle spadku masy ciała, ale pozbycie się tkanki tłuszczowej! „Ostre” programy odchudzające (np. 1 200 kcal dla osoby potrzebującej 2 800 – 3 000 kcal dziennie) - a i owszem, powodują często znaczący spadek wagi, ale z tego sporo może stanowić masa mięśniowa (a nie tłuszcz). Dlatego po 2 - 3 [...]
[...] wagę” (pozbywali się wody, aby zmieścić się w kategorii wagowej). Kiedy młode, zdrowe osoby pozbawiono płynów, wykazywały znaczący spadek zdolności koncentracji oraz obniżenie czujności. Działo się tak nawet po utracie tylko 1% wody w organizmie po 13 godzinach. Zjawisko pogłębiło się po 24-godzinach restrykcji płynów i związanej z nią [...]